Babytegn - lær at tale med dit barn, før det kan tale!
  • Maya Hagemann

Mit navn er Maya, jeg er 42 år og bor på Frederiksberg med min mand og to børn.

Jeg er uddannet folkeskolelærer med bl.a. musik som liniefag, men har gennem årene arbejdet med undervisning indenfor mange andre rammer end folkeskolen.

I 2009 flyttede jeg til England med min mand, og i de 6 år vi boede derovre, fik vi to børn, som jeg valgte at gå hjemme med. Det har jeg gjort indtil for nylig, hvor drømmen om at være med til at udbrede kendskabet til babytegn herhjemme tog form.

I England, hvor vores børn er født, er babytegnsprog meget populært og udbredt. Da jeg først hørte om det, syntes jeg, det lød som en god idé at lære at forstå sin baby lidt bedre, men jeg var ikke helt sikker på, om det ville virke.

Det gjorde det!

Jeg gik på ugentlige hold med min søn fra han var 9 måneder, og da han var 11 måneder, lavede han sit første tegn. Det var en helt fantastisk følelse at se hans lille ansigt lyse op, da det gik op for ham, at vi faktisk forstod ham! Derfra tog det fart, og i løbet af de næste 10-11 måneder lærte han at bruge over 50 forskellige tegn, og begyndte også at sætte dem sammen til små “sætninger”. For min mand, der havde været noget skeptisk, var babytegn en ren åbenbaring, og han følte, at hans forhold til vores søn blev stærkere og mere meningsfyldt ved, at vi kunne få et indblik i alt det, der foregik i vores lille barns hovede.

Siden da har jeg været passioneret fortaler for babytegn, og glæder mig meget over at kunne hjælpe andre forældre til at få samme gode oplevelser med det, som jeg har haft.

Babytegn, sang og musik 6-12 mdr.

Babytegn - lær at tale med dit barn, før det kan tale!

At lære babytegn er enkelt, sjovt, super hyggeligt og giver et fantastisk redskab til at kunne kommunikere med dit lille barn, før det kan tale.
Hvad er babytegn?
Babytegn er simple fagter som bliver brugt samtidig med sproget. Tegnene er baseret på tegnsprog men er gjort enklere, så kan opfanges og bruges af babyer. Vi bruger allerede fagter som en del af vores naturlige kommunikation – tænk på den måde, vi vinker “hej” på eller når vi ryster på hovedet og siger “nej” samtidig. Brugen af babytegn bygger på samme princip. Fx lader vi som om, vi drikker af en kop, mens vi siger “drikke” eller “tørstig”.
Hvorfor bruge babytegn?
Babytegn er en fantastisk måde at kunne kommunikere med dit lille barn, før dets tale er udviklet. Allerede fra 8-9 måneders alderen, begynder din baby gerne at ville fortælle dig en hel masse, men der går helt op til et år, før det kan ske med det talte sprog. Rent motorisk er dit lille barn dog allerede klar til at kunne “tale” til dig med meningsfyldte fagter – og det er netop den mulighed, du giver dit barn, når du bruger babytegn i hverdagen. Når din baby ser dig lave det samme tegn om og om igen, vil han/hun typisk fra omkring 10-11 måneders alderen selv være i stand til at lave tegnet og dermed kommunikere med dig.

Hvordan foregår det?
På babytegnshold bruger vi sang og musik til at lære nye tegn. Det gør vi både, fordi det er dejligt og godt for humøret at synge og fordi det er en effektiv måde at lære på. Sang og musik gør det sjovt og nemt at lære babytegn – og det skal det være!
Vi mødes én gang om ugen, hvor babytegnene er omdrejningspunktet. Vi synger både kendte børnesange og sange skrevet specielt til kurset, så vi kommer godt omkring de tegn, der vedrører din og dit barns hverdag; dyr, spise, lege, sove osv. På den måde får du fyldt din redskabskasse op med de tegn, der giver mening og baby bliver stimuleret imens. Samtidig er de ugentlige møder en god måde at holde sig selv i gang med at bruge tegnene derhjemme.
Holdene er små, så der er rig lejlighed til at stille spørgsmål og hygge med de andre børn og forældre undervejs.
Hver mødegang er bygget op omkring genkendelighed, så din baby hurtigt føler sig tryg og ved, hvad der skal ske. Vi starter altid med den samme sang og undervejs i timen vil der være forskellige rekvisitter, billeder, instrumenter og måske et besøg af elefanten Ellie.
Du behøver ikke at være god til at synge for at deltage. Dit barn elsker din stemme uanset, hvordan du synger, og det vigtigste er, at vi har det afslappet og sjovt sammen, mens vi lærer babytegnene.
Hvornår begynder mit barn at lave tegn?
Dit barn begynder nok ikke selv at lave tegn før det er 10-11 måneder, selvom man kan opleve, at babyer helt ned til 9 måneder laver tegn selv. Det er dog vigtigt at huske, at selvom din baby ikke endnu taler med tegn, er han/hun i fuld gang med at suge til sig af både dit talte sprog og dit fingersprog – så det betaler sig at være konsekvent og blive ved med at bruge tegn i hverdagen med din baby.

Lærer min baby nogensinde at tale, hvis han bruger tegn?
Helt sikkert!
Brugen af kropssprog og fagter er en naturlig del af tidlig kommunikation og står ikke i vejen for at lære at tale; tværtimod giver det taleudviklingen et boost, hvis bare man sørger for altid at sige ordet samtidig med, man laver tegnet. Simple tegn brugt SAMMEN MED det talte ord er en nem og blid måde at hjælpe dit lille barn til at fokusere på de vigtigste ord og dermed lære at forstå dem hurtigere. Babyer har et medfødt ønske om at kommunikere og eftersom de er omgivet af tale, vil de instinktivt prøve at efterligne den. I den periode, hvor de endnu ikke kan bruge talesproget til at kommunikere med, giver det at kunne bruge babytegn barnet en fantastisk oplevelse af at blive ”set” og forstået og det fjerner dermed meget af den frustration, de ellers vil opleve.

24298 - Babytegn, sang og musik 6-12 mdr.
onsdag den 27.03.19 kl. 10:30 - 11:15

Magneten, Lokale 1.01. på 1. sal, Bernhard Bangs Allé 43, 2000 Frederiksberg